Bouwen aan vertrouwen in een relatie

Vertrouwen in een relatie

Hoe bouwt u aan meer vertrouwen in een relatie?

Vertrouwen is een van de belangrijkste steunpilaren van een relatie. Het is vaak ook een lastig onderwerp. Heeft uw partner uw vertrouwen geschaad of hebt u slechte ervaringen uit eerdere relaties? Dan is het moeilijk om voldoende vertrouwen te krijgen in de ander. Een goede vertrouwensband opbouwen heeft tijd nodig, aan de andere kant is het vertrouwen zo weg als de ander dat vertrouwen schaadt. Er wordt niet voor niets gezegd; ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.’

Geduld is een schone gave

Daar hebben we weer zo’n uitdrukking. Deze uitdrukkingen bestaan niet voor niets, omdat er een waarheid in schuilt. U weet aan het begin van een nieuwe relatie nooit of u uw partner volledig kunt vertrouwen. Er bestaat ook niet zoiets als een garantie dat u nooit bedrogen wordt. Vertrouwen in elkaar krijgen heeft tijd nodig. Het is ook zeker niet iets dat u kunt afdwingen. Er zijn mensen die de neiging hebben om hun partner op de proef te stellen. Dit is niet goed voor uw relatie. Een gezonde relatie is nooit een test.

Lees ook: De peilers van een gezonde relatie

Waaraan herken ik een betrouwbare partner?

Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Vaak kunt u aan de hand van een aantal kenmerken van uw partner wel herkennen of hij of zij een betrouwbaar persoon is, zoals:

  • Uw partner komt zijn/haar afspraken na.
  • Uw partner doet wat hij/zij zegt.
  • Uw hebt hetzelfde idee over wat een goede relatie is.
  • Uw partner houdt rekening met wat u belangrijk vindt.
  • Uw partner is open over zijn/haar mening.
  • Uw partner toont regelmatig zijn/haar ware gevoelens.

Met een beetje oplettendheid ontdekt u gauw of uw partner te vertrouwen is. Let daarbij ook op wat uw eigen gevoel daarbij is.

Voldoende zelfvertrouwen

Wanneer u begint aan een relatie is het belangrijk dat u voldoende zelfvertrouwen hebt en tevreden bent met wie u zelf bent. Veel relatieproblemen komen voort uit persoonlijke problemen van een van de partners. Vaak gaat weinig vertrouwen in een partner gepaard gaat met weinig zelfvertrouwen. In dat geval zal u misschien uw partner te zeer willen controleren of piekert u veel over wat er mis kan gaan. Wanneer u bovendien voldoende zelfvertrouwen hebt, staat u ook sterker in uw schoenen als er problemen op uw pad komen.

Verbeter uw relatie met relatietherapie

Hebt u toch moeite met het vertrouwen van uw partner of andersom, dan kan de hulp van een relatietherapeut een goed idee zijn. U bouwt samen met een objectieve derde aan een sterkere relatie. Meer weten? Vraag hier meer informatie aan van meerdere relatietherapeuten in uw omgeving, inclusief gratis en vrijblijvende offertes.

Lees ook: Top 10 relatieproblemen

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha