Wiskundige formule voor hoe sterk je relatie is

Wiskundige formule voor hoe sterk je relatie is

Wiskunde en een liefdesrelatie; bestaan er twee dingen die verder uit elkaar liggen? Toch is er sinds kort een wiskundige formule waarmee de kans van slagen van een relatie berekend kan worden! Deze formule werd ontwikkeld door Hannah Fry, die als wiskundige verbonden is aan de University College London’s Centre for Advanced Spatial Analysis. Ze onderzoekt patronen in menselijk gedrag en bestudeert vanuit wiskundig perspectief problemen in de samenleving

‘De Wiskunde van de Liefde’

In het boek The Mathematics of Love, dat onlangs verscheen, presenteert Fry onder meer de formule waarmee men kan berekenen of een relatie toekomst heeft. Voor het ontwikkelen van deze formule baseerde ze zich op het werk van de psycholoog John Gottmann, die gedurende vele jaren stellen observeerde en analyseerde met zowel aandacht voor lichamelijke en psychische reacties. Hij lette bijvoorbeeld op de hartslag, bloeddruk, gezichtsuitdrukkingen en woordkeuze binnen bepaalde gesprekken tussen partners. De resultaten van deze analyses verzamelde Fry in haar boek.

Lees ook: Vakantie als oplossing voor relatieproblemen

Wanneer wordt u echt kwaad?

Fry ontdekte dat er drie factoren zijn die bepalend zijn voor of een relatie wel of niet succesvol zal zijn. Ze bracht deze drie factoren samen in een wiskundige formule. Het gaat om de volgende drie factoren: uw eigen humeur als u alleen bent, uw humeur als u bij uw partner bent en hoe u elkaar beïnvloedt. Vooral het laatste punt weegt erg zwaar. De invloed die partners op elkaar hebben wordt de negativiteitsdrempel genoemd. Oftewel, deze factor meet hoe lastig je partner moet worden voordat u daadwerkelijk kwaad wordt. De onderzoekster veronderstelde dat een hoge negativiteitsdrempel een signaal was van een goede relatie, maar dat bleek niet zo te zijn.

Snel klagen goed voor uw relatie

Een hoge negativiteitsdrempel betekent dat partners veel van elkaar kunnen hebben en gemakkelijk compromissen sluiten. Wiskundig onderzoek laat zien dat relaties met een hoge negativiteitsdrempel juist minder kans van slagen hebben. Het zijn juist de koppels met een lage negativiteitsdrempel die een sterkere relatie hebben. Deze koppels schuiven kleine irritaties niet zomaar onder stoelen of banken, maar beginnen er direct over te klagen, praten het probleem uit en gaan verder. Doordat deze stellen elkaar ruimte geven om hun irritaties te uiten, zijn ze voortdurend bezig om een nieuw evenwicht in hun relatie te vinden en kunnen ze samen verder. Kortom, een goede relatie is gestoeld op veel klagen!

Relatieproblemen oplossen

Hoewel de wiskundige formule van Hannah Fry inzicht kan geven in relaties en laat zien dat snel klagen bevorderlijk door uw relatie kan zijn, komt er toch heel wat meer kijken bij het oplossen van relatieproblemen. Een relatietherapeut kan u daar bij helpen. Meer weten? U kunt hier online offertes aanvragen van meerdere relatietherapeuten in uw omgeving. Uw offertes zijn geheel gratis en vrijblijvend.

Lees ook: De pijlers van een gezonde relatie

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha