Einde crisis maakt scheiden gemakkelijker

Einde crisis maakt scheiden gemakkelijker

Einde crisis maakt scheiden gemakkelijker

Langzaam gaat het weer wat beter met de economie. Dat is goed nieuws! Of niet? Want waarom neemt het aantal scheidingen nu ineens gestaag toe? Met het aantrekken van de economie zien we ook een stijging van het aantal echtscheidingen. In 2013 gingen er in ons land 33500 echtparen uit elkaar. In 2014 waren dat er al 2000 meer. Dit is een stijging van 5%.

Scheiden is weer betaalbaar

Door het einde van de crisis is een scheiding voor veel mensen betaalbaar geworden. Blijkbaar hebben veel echtparen vanwege de financiële crisis hun plan om te scheiden een tijdje uitgesteld. Ze slaagden er voorheen bijvoorbeeld niet in om hun huis te verkopen. Het uitstellen van scheidingen vanwege de financiële crisis wordt gezien als een nieuw fenomeen dat aan het begin van deze eeuw ontstond. Daarvoor zagen we juist het tegenovergestelde. De man was meestal degene die de kost verdiende en de vrouw zorgde voor het huishouden. Wanneer het financieel slechter ging, omdat de man zijn baan verloor, gaf dat relatieproblemen die vaak eindigden in een scheiding.

Lees ook: Gemeenten gaan helpen bij relatieproblemen

Gezamenlijk financieel belang

Tegenwoordig hebben meestal beide partners een baan en dus een eigen inkomen. Nu speelt het gezamenlijk financieel belang een grotere rol. Beide partners hebben bijvoorbeeld geld gestoken in een koophuis. Scheiden kan erg duur worden wanneer het huis onverkoopbaar is. Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om twee huishoudens te financieren. Omdat het weer wat beter gaat op de huizenmarkt nemen mensen nu wel de stap om te scheiden.

Maatschappelijke veranderingen

De oorzaak van het toegenomen aantal scheidingen heeft niet alleen met het einde van de crisis te maken, ook maatschappelijke veranderingen spelen een rol. Veel mensen trouwen op latere leeftijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die eerder een relatie hebben gehad een grotere kans hebben om te scheiden. Ook zien we dat oudere mensen vaker gaan scheiden. Dat komt omdat het taboe op scheiden steeds minder wordt. Vroeger bleef men vaker bij elkaar omdat scheiden ‘not done’ was. Er werd ook wel gesproken over verstandshuwelijken. Wanneer de liefde uit een relatie is, neemt men tegenwoordig veel sneller de stap om uit elkaar te gaan.

Relatietherapie kan uw relatie redden

Hebt u te maken met relatieproblemen? Hebben u en uw partner het al over scheiden gehad? Misschien hoeft het niet zo ver te komen. In veel gevallen kan een relatietherapeut u helpen bij het oplossen van uw relatieproblemen. U krijgt met behulp van relatietherapie een beter inzicht in uw problemen en u leert om beter met elkaar te communiceren. Wilt u een scheiding voorkomen? Vraag dan hier online gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere relatietherapeuten in uw omgeving. Vergelijk en kies de relatietherapeut die het beste bij u past!

Lees ook: Vergoeding van relatietherapie door zorgverzekering?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha