Gemeenten gaan relatieproblemen ouders opsporen

Relatieproblemen gemeenten gaan helpen

Gemeenten gaan relatieproblemen ouders opsporen

Wanneer ouders relatieproblemen hebben, heeft dit vaak een groot effect op de kinderen. In de jeugdzorg hebben professionals vaak te maken met kinderen die problemen hebben vanwege ruziënde ouders. Deze week verscheen in het nieuws dat gemeenten een actievere rol willen spelen in het opsporen van relatieproblemen om ze op tijd te kunnen behandelen, eventueel met behulp van een relatietherapeut.

Meer voorlichting voor ouders

Spanningen in huis zijn voor kinderen niet alleen voelbaar wanneer de ouders in hun bijzijn ruziemaken, maar ook als dit buiten hun gezichtsveld gebeurt. Kinderen voelen haarfijn aan als de relatie van hun ouders niet goed is. Gemeenten willen ouders extra voorlichting gaan bieden. Een van deze gemeenten is De Ronde Venen. Ze willen een alternatief op de Blije Doos; een doos met informatie voor ouders die een kindje verwachten. Ze willen een informatiepakket voor ouders met tips voor een gezonde relatie. Ook wordt er gedacht over consultatiebureaus die zich richten op ouders met relatieproblemen.

Lees ook: Wanneer is relatietherapie zinvol?

Oorzaken spanningen in huis onderzoeken

Omdat gemeenten de verantwoordelijkheid hebben gekregen voor de zorg is het de bedoeling dat hulpverleners meer bij de mensen thuis komen en onderzoeken wat de achterliggende problemen zijn bij kinderen die moeilijkheden hebben. Zo ontdekt men sneller of relatieproblemen tussen de ouders ten grondslag liggen aan de problemen. De ouders kunnen dan op tijd worden doorverwezen naar relatietherapie. Onder andere De Ronde Venen, Eindhoven en Dongeradeel gaan hier actief mee aan de slag. Maar ook in andere delen van het land, zoals in Rotterdam, Friesland, de IJsselstreek en in Tilburg lopen onderzoeken van gemeenten en jeugdhulpverleners om te ontdekken hoe ze spanningen in gezinnen eerder kunnen opsporen.

Meer grip op relatieproblemen

Een stabiele thuissituatie is heel belangrijk voor kinderen om gezond en veilig op te groeien. Het is daarom geen gek idee dat gemeenten op zoek zijn naar methodes om meer grip te krijgen op relatieproblemen. Adviseur Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) verklaart in een interview met BN De Stem: “Vaak komen kinderen onterecht in de jeugdhulp terecht, omdat de echte problemen, zoals ruzies van hun ouders of scheidingen, niet in kaart zijn gebracht.”

Gratis offertes relatietherapie voor ouders

Hebt u als ouder ook te maken met relatieproblemen en wilt u niet dat uw kinderen hier de dupe van worden, neem dan op tijd maatregelen. Relatietherapie kan u en uw partner helpen om beter met elkaar te leren communiceren. Vraag via deze website meteen online kosteloze en vrijblijvende offertes aan van erkende relatietherapeuten in uw omgeving. Vergelijk en kies de relatietherapeut die u het meeste aanspreekt!

Lees ook: Relatietherapie na vreemdgaan

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha