Gestalttherapie als relatietherapie

Waarom gestalttherapie als relatietherapie?

Wie op zoek gaat naar een relatietherapeut zal vaak de term ‘gestalttherapie’ tegenkomen. Veel relatietherapeuten passen in hun praktijk deze vorm van therapie toe bij het behandelen van mensen met relatieproblemen. Wat is gestalttherapie? Waar komt het vandaan? En waarom is gestalttherapie zo geschikt als relatietherapie?

Oorsprong gestalttherapie

De gestalttherapie is in de jaren ‘40 van de vorige eeuw ontwikkeld door Frits Perls en zijn vrouw Laura. Hij was een Duitse psychiater en psychoanalyticus die ontevreden was met de toen actuele visie en benaderingswijze van de psychoanalyse. Hij was op zoek naar een meer directe therapievorm. Hij ontwikkelde daarom de gestalttherapie waarin de waarneming centraal staat en waarin de mens gezien wordt als een geheel dat meer is dan enkel de som der delen. De ervaringsgerichte werkwijze van Perls sprak veel mensen aan.

Lees ook: Relatietherapie na vreemdgaan

De mens in zijn geheel

Het woord ‘gestalt’ komt uit het Duits en betekent ‘geheel’. De gestalttherapie is er dan ook op gestoeld om de mens in zijn geheel te benaderen. Lichaam, emoties, gedachten; alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gestalttherapie gaat ervan uit dat psychische problemen hun oorsprong vinden in blokkades die je persoonlijke groei verhinderen en daarmee ook een goede relatie met anderen in de weg kunnen staan. Een gestalttherapeut gaat samen met jou kijken hoe je deze blokkades kunt opheffen om je contact met jezelf en je omgeving te herstellen.

Belangrijkste pijlers gestalttherapie

We zullen hier kort de belangrijkste pijlers van de gestalttherapie bespreken:

Hier en nu
Een gestalttherapeut kijkt samen met zijn cliënten naar het hier en nu. Het beginpunt van een therapiesessies is wat er op dit moment bij jullie leeft. Er wordt alleen naar het verleden gekeken als dit het heden nog steeds beïnvloedt.

Hoe en wat
Bij gestalttherapie kijk je naar het ‘hoe’ en ‘wat’ in plaats van naar het ‘waarom’. Het doel is een heldere gewaarwording van de actuele situatie om daar een kern voor verandering in te vinden.

Verantwoordelijkheid
Je bent niet altijd verantwoordelijk voor gebeurtenissen of situaties in je leven. Je bent wel verantwoordelijk voor hoe je hiermee omgaat. Binnen de relatietherapie betekent dit dat beide partners moeten leren om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die ze binnen hun relatie maken.

Vicieuze cirkels doorbreken
Gestalttherapie is gericht op het doorbreken van vicieuze cirkels. Binnen relaties zorgen deze vicieuze cirkels er vaak voor dat problemen niet opgelost worden. Een relatietherapeut helpt jullie om deze vaste patronen te doorbreken.

Gestalttherapie in de praktijk

Doordat gestalttherapie zich niet alleen focust op hoe je het contact met jezelf kunt herstellen, maar ook kijkt naar hoe je je tot je omgeving verhoudt, is het bij uitstek geschikt als relatietherapie. Het mooie aan gestalttherapie is dat je niet alleen met een therapeut over jullie problemen gaat praten. Gestalttherapie biedt een ervaringsgerichte werkwijze waarin jullie ook gaan experimenteren met ander gedrag. Gestalttherapie als relatietherapie is een effectieve zoektocht naar mogelijkheden om samen met je partner te groeien in jullie relatie.

Lees ook: Wanneer is relatietherapie zinvol?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha