Gevangen binnen een relatie

Gevangen binnen een relatie

‘Mijn partner wil meer vrijheid?’ of ‘Ik voel me gevangen in mijn relatie.’ Dit zijn kwesties waar veel relatietherapeuten mee geconfronteerd worden. Het wijst allemaal op een disbalans tussen relatie en vrijheid. Een relatie houdt in dat je samen door het leven gaat. Er zullen heel veel dingen zijn die jullie samen doen en ook belangrijke beslissingen die jullie beiden aangaan zullen jullie samen nemen. Toch is het belangrijk dat beide partners niet hun individuele vrijheid binnen een relatie kwijtraken.

Vrijheid binnen een relatie

Ieder mens heeft recht op vrijheid, ook binnen een relatie. Iedereen is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid, interesses, wensen en behoeften. Het is belangrijk om naast je relatie ook je eigen leven te hebben met je eigen vrienden, hobby’s en activiteiten. Dit hoeft helemaal niet ten koste te gaan van je relatie. Sterker nog, het maakt je relatie er juist beter op. Vaak gaat dit allemaal in goede harmonie, maar soms is het nodig om hierover afspraken te maken. Er kan bijvoorbeeld de behoefte bestaan aan een afspraak als: ‘op zondag hebben we alleen tijd voor elkaar.’

Lees ook: Relatieproblemen oplossen: veelgemaakte fouten

Vrijheid als bedreiging zien

Soms wordt vrijheid binnen een relatie door een van de partners als een bedreiging gezien. Er rijzen vragen op als: ‘Wat als mijn partner iemand anders vindt?’ ‘Kan ik mijn partner wel vertrouwen?’, ‘Waarom wil hij of zij zo vaak alleen eropuit?’. Deze twijfels en angsten kunnen ertoe leiden dat de een de ander ‘kort’ wil houden. De ander kan zich hierdoor beperkt gaan voelen in zijn of haar vrijheid. Dit leidt tot frustraties. Wanneer iemand zich door de ander kort laat houden kan diegene het contact met zichzelf verliezen en niet goed meer weten wie hij of zij is en wat hij of zij zelf wil. Te veel controle uitoefenen kan daarom juist tot relatieproblemen of zelfs tot een relatiebreuk leiden.

Vertrouwen is geven en nemen

Elke relatie moet gebaseerd zijn op wederzijds respect en vertrouwen. Bij vertrouwen hoort geven en nemen. Het probleem is vaak dat negatieve ervaringen in het verleden iemands vertrouwen hebben aangetast. De nieuwe relatie heeft dan onder dit oud zeer te lijden. Ook onzekerheid of een laag zelfbeeld kunnen aan dit probleem ten grondslag liggen. Iemand die onzeker is over zichzelf zal ook snel twijfelen aan de relatie en zal sneller de behoefte hebben om de ander te controleren. Het is belangrijk om te achterhalen waarom de ene partner de andere graag kort wilt houden om zo het probleem op te kunnen lossen.

Werk aan je relatie

Aan een gezonde en gelukkige relatie moet voortdurend gewerkt worden. Relatietherapie kan jullie weer op de goede weg helpen als het niet lukt om er samen uit te komen. Voel je je gevangen in je relatie? Vind je het moeilijk om je partner te vertrouwen? Ben je onzeker over jezelf en je relatie? Neem dan hier contact met ons op. We brengen je graag in contact met de beste relatietherapeuten in jouw omgeving. Je kunt rekenen op gratis en vrijblijvende offertes.

Lees ook: Relatieproblemen door geld

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha