Gezonde relatie

De pijlers voor een gezonde relatie

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de kenmerken van een goede relatie. Hieronder hebben we de belangrijkste pijlers voor een gezonde relatie op een rij gezet. Ontdek aan de hand van deze pijlers waar het mogelijk aan schort binnen jouw relatie. Is je relatie nog te redden? In veel gevallen is de begeleiding van een professionele relatietherapeut een goed idee.

Vertrouwen hebben in elkaar

Gezonde relaties zijn gestoeld op vertrouwen. Jullie weten wat je aan elkaar hebt en je weet van elkaar wat je bezighoudt. Je praat gemakkelijk met elkaar over je gevoelens als angsten of jaloezie. Wanneer iemand moeite heeft om zijn of haar partner te vertrouwen kan dit te maken hebben met nare ervaringen in het verleden, maar ook mensen met een negatief zelfbeeld hebben hier last van.

Lees ook: De wiskunde van de liefde

Samen sterker na een conflict

Conflicten binnen een relatie zijn onvermijdelijk, maar hoeven niet negatief te zijn. Wanneer je in staat bent om samen het conflict op te lossen, zal jullie relatie daardoor sterker worden. Laat een conflict nooit door sluimeren, want dit kan op den duur grote gevolgen hebben voor je relatie. Het is belangrijk dat er een oplossing wordt gevonden waar beide partners tevreden mee zijn om er daarna een streep onder te kunnen zetten. Oude koeien uit de sloot halen heeft een negatief effect op je relatie.

Accepteer de ander zoals hij is

Mensen hebben soms de neiging om de ander te veranderen. Dat is een grote fout en leidt vaak tot conflicten. Het is essentieel dat mensen zichzelf kunnen blijven binnen een relatie. Niemand is perfect en zelfs binnen de beste relaties bestaan er irritaties. Er mag wel over gesproken worden, maar verandering moet van binnenuit komen. Het werkt niet als het wordt opgelegd. Het sleutelwoord is acceptatie.

Flexibel omgaan met verandering

Het is belangrijk dat er binnen relaties flexibel wordt omgegaan met veranderingen. Verandering heeft onlosmakelijk te maken met het leven en dus ook met relaties. Denk aan het kopen van een woning, kinderen krijgen, nieuwe baan, veranderende financiƫle omstandigheden en ziekte. Beide partners moeten geven en nemen om zo bij veranderende omstandigheden tot nieuwe afspraken te komen waar beide zich in kunnen vinden.

Plezier beleven met elkaar

Wanneer je als stel samen een leven hebt opgebouwd met kinderen en een drukke baan, dan wil het nog weleens gebeuren dat jullie weinig tijd over hebben voor elkaar. Voor een goede relatie is het belangrijk dat jullie samen plezier blijven beleven. Maak tijd om samen leuke dingen te doen. Ook het koesteren van mooie herinneringen maakt een relatie sterker. Binnen elke relatie komen conflicten of problemen voor. Stellen met een gezonde relatie zijn in staat deze op te lossen en ze te vergeten. Ze denken alleen terug aan de mooie herinneringen.

Relatietherapeut nodig?

Bij relatieproblemen spelen emoties en vastgegroeide patronen die moeilijk te doorbreken zijn een belangrijke rol. Dit maakt het oplossen van de problemen vaak lastig. Een relatietherapeut kan hierbij helpen. Vraag hier online gratis offertes aan van meerdere relatietherapeuten in de buurt.

Lees ook: Relatietherapie vergoed door zorgverzekering?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha