Hoe herkent u een destructieve relatie?

Hoe herkent u een destructieve relatie?

Bent u bang dat u in een destructieve relatie terecht bent gekomen? Dan bent u hier op het juiste adres om meer inzicht te krijgen in wat een destructieve relatie is en hoe u hier samen uit kunt komen. Destructieve relaties zijn relaties die door ingesleten vaste patronen in een neerwaartse spiraal terecht zijn gekomen. We zullen hier de drie meest voorkomende destructieve patronen bespreken.

Het patroon van aanval en tegenaanval

Dit patroon houdt in dat de ene partner de ander aanvalt door een beschuldiging te doen. De ander reageert hierop door de aanvaller weer ergens van te beschuldigen. En ga zo maar door. Dit resulteert in een vicieuze cirkel waarin er niet naar elkaar wordt geluisterd en men enkel uit is op eigen gewin. De ander is altijd schuld en dat moet koste wat kost bewezen worden. Dit patroon werkt averechts op een stabiele relatie, omdat het gevoel van verbondenheid en veiligheid aan het wankelen wordt gebracht. Dit patroon is zeer destructief voor een relatie.

Lees ook: Relatieproblemen door geld

Het patroon van aanvallen en terugtrekken

Ook dit patroon werkt destructief. Het betekent dat de ene partner een aanval doet op de ander door een beschuldiging te doen of eisen te stellen, waarop de ander zich terugtrekt door te zwijgen en afstand te nemen. De partners kunnen op deze manier niet meer goed met elkaar communiceren, waardoor de situatie van kwaad tot erger gaat. Meestal heeft elke partner zijn eigen rol, de een doet altijd de beschuldigingen en de ander trekt zich altijd terug. Het komt ook weleens voor dat de rollen per situatie veranderen. Ook hier geldt weer dat beide partners zich niet gehoord voelen, waardoor het gevoel van verbondenheid en veiligheid steeds minder wordt.

Het patroon van terugtrekken en terugtrekken

Dit patroon ontstaan vaak nadat de partners ontdekken dat bovenstaande patronen geen oplossing voor hun problemen blijken te zijn. Bij dit patroon zouden er eigenlijk grote alarmbellen moeten gaan rinkelen, want het betekent dat beide partners het opgeven. Men heeft het opgegeven om de ander nog te bereiken. De relatie raakt hierdoor afgestompt en dit gaat gepaard met uitgedoofde gevoelens, onverschilligheid en nauwelijks tot geen intimiteit. Het gevaar dat een of beide partners op zoek gaan naar een andere relatie is nu behoorlijk groot.

Wat is de oplossing?

In al deze patronen is de gestagneerde communicatie het probleem. Om dit op te lossen is het belangrijk dat er de bereidheid en de behoefte bestaat om weer nader tot elkaar te komen. Een relatietherapeut kan als objectieve derde meer inzicht geven in het destructieve patroon van uw relatie. Het erkennen van een destructief patroon is de eerste stap in het doorbreken ervan. Ook hier kan een relatietherapeut u bij helpen. Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere relatietherapeuten in uw omgeving!

Lees ook: Tips om goed ruzie te maken

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha