Leer beter communiceren met uw partner

Beter communiceren in relatie met uw partner

Leer beter communiceren met uw partner

Een relatie begint met verliefdheid; een periode waarin beide partners meestal het beste van zichzelf laten zien. Beide partners hebben een positieve en opgewekte houding. Er is nog veel interesse in elkaar en daarom lijkt het alsof de communicatie als vanzelf gaat. Na een tijdje worden de verliefde gevoelens minder en u moet als stel bepaalde problemen oplossen. Nu wordt goede communicatie ineens heel belangrijk. Maar wat als de communicatie tussen u en uw partner steeds erg stroef verloopt?

Oorzaken van slechte communicatie

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan een slechte communicatie tussen liefdespartners. Goed communiceren is veel meer dan luisteren en spreken. Niet iedereen heeft dat op de juiste manier aangeleerd. Ook woordenschat en interpretatie kunnen een rol spelen. Woorden hebben niet alleen maar een letterlijke betekenis, maar kunnen ook beladen zijn met gevoelens of een bepaalde zienswijze. Wanneer deze gevoelens en zienswijzen verschillen, kan dit ertoe leiden dat partners elkaar niet goed begrijpen. Gesprekken monden dan al snel uit in het over en weer uiten van verwijten, elkaar aanvallen of in de verdediging schieten. Dat maakt het probleem alleen maar erger!

Lees ook: Relatieproblemen door leeftijdsverschil

Verschillen in communicatiestijl

Verschillen in communicatiestijl kunnen een goed gesprek in de weg staan. De ene partner praat graag over problemen en gevoelens, terwijl de ander liever in zijn schulp kruipt. Dan zijn er ook mensen die graag vanuit hun gevoel praten, terwijl hun partner liever vanuit zijn of haar verstand praat. Een andere ergernis kan zijn dat de ene partner in de ogen van de ander veel te lang en te vaak wil praten en daardoor ergernis oproept. Ook zien we bij veel stellen dat er niet goed naar elkaar geluisterd wordt; men laat elkaar niet uitpraten door halverwege een zin al op de ander te reageren. Allemaal struikelblokken die een goede relatie in de weg staan.

Tips om uw communicatie te verbeteren

We geven hier enkele tips die u kunnen helpen om de communicatie binnen uw relatie te verbeteren:

  • Begin met oprecht luisteren naar elkaar. Laat elkaar goed uitspreken. Vat in uw reactie datgene wat de ander heeft gezegd samen en vraag of uw samenvatting juist is. Dan weet u zeker dat u het goed begrepen heeft.
  • Denk eerst goed na over wat u wilt zeggen, voordat u alleen maar bezig bent met verwijten maken, aanvallen en verdedigen.
  • Een goed gesprek is een dialoog. Praat daarom niet te lang aan een stuk door, maar geef elkaar de gelegenheid om te reageren.
  • Accepteer dat u van mening kunt verschillen. Juist doordat u allebei anders bent, kunt u elkaar mogelijk goed aanvullen.
  • Let ook op uw houding tijdens het praten. Een gesloten houding kan meer afstand in de hand werken.

Samen in relatietherapie

Wilt u allebei graag beter met elkaar leren communiceren, maar loopt u steeds tegen dezelfde problemen aan, dan is het goed om in relatietherapie te gaan. Een relatietherapeut is een specialist in het op gang brengen van een goed gesprek tussen twee partners en helpt u om vastgeroeste patronen te doorbreken. Vraag hier meteen online gratis en vrijblijvend offertes aan van relatietherapeuten in uw regio!

Lees ook: Omgaan met kritiek binnen een relatie

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

    Type code over*: captcha