Relatieproblemen door internetgebruik

Liefdesrelatie in gevaar door dwangmatig internetgebruik

Er kunnen allerlei redenen ten grondslag liggen aan het stuklopen van een liefdesrelatie. De moderne technologieën van vandaag hebben ertoe geleid dat we hier nog een nieuwe mogelijke reden aan kunnen toevoegen. Onderzoek laat zien dat dwangmatig internetgebruik een gevaar is voor de kwaliteit van liefdesrelaties. Steeds meer mensen blijken obsessief gebruik te maken van internet. Hoe vaak check jij je e-mail of je Facebook op een dag?

Generatie C

Een steeds groter deel van het leven speelt online af. Door de toename van apparaten voor mobiel internet, zoals smartphones en tablets, is het nog gemakkelijker om online te zijn. De huidige opkomende generatie wordt ook wel de ‘generatie C’ (generatie connected) genoemd. Nu al blijkt dat het voortdurend online zijn grote gevolgen kan hebben voor ons sociale leven in de ‘offline’ wereld. De sociaal-psychologe Linda Muussen, van de Vrije Universiteit van Amsterdam, deed onderzoek naar de effecten van obsessief internetgebruik op liefdesrelaties.

Lees ook: Gestalttherapie als relatietherapie

Onderzoek naar dwangmatig internetgebruik

Onderzoekster Linda Muussen ondervroeg 199 pasgetrouwde stellen vijf keer in vier jaar in combinatie met laboratoriumexperimenten om te ontdekken wat de invloed is van gebrek aan zelfbeheersing tijdens het internetten op de liefdesrelatie. Muussen ontdekte mechanismen die ervoor zorgen dat partners van obsessieve internetgebruikers terughoudender worden. Ze verliezen het vertrouwen in hun partner en ze voelen zich buitengesloten. Hiermee komt de kwaliteit van de relatie in het geding.

Belangrijke nieuwe inzichten voor relatietherapeuten

Gebrek aan controle over het internetgedrag leidt tot stress en eenzaamheid en kan de kwaliteit van een liefdesrelatie in gevaar brengen. Deze resultaten zullen niemand verbazen. Wat men tot nu toe echter nog niet wist, was of een slechte relatie de aanleiding was voor obsessief internetgebruik of dat een relatie stukloopt door het dwangmatige internetten van een van de partners. Het onderzoek toont aan dat het laatste waar is. Dit brengt belangrijke nieuwe inzichten voor relatietherapeuten. Zij zullen in de toekomst vaker stellen in hun praktijk tegenkomen met relatieproblemen door compulsief internetgedrag van een van de partners.

Behoeften dwangmatige internetgebruikers

Dwangmatig internetgebruik komt veel voor onder mensen die minder sociaal vaardig zijn of sociale angsten hebben. De communicatie via internet wordt als minder bedreigend ervaren. Internet maakt het leggen van contacten gemakkelijker. Men zoekt online naar erkenning, acceptatie en steun. Verder biedt internet ook de mogelijkheid om psychologische behoeften als spanning, afleiding en vermindering van negatieve emoties te bevredigen. Volgens Muussen zorgen online spelletjes en erotiek ervoor dat mensen sneller hun zelfbeheersing verliezen: “Dat heeft te maken met de snelle positieve beloning die geboden wordt. Ook bij het spelen van online spelletjes is er altijd iets te ‘verdienen’ of af te maken.” Daarnaast zijn er ook dwangmatige internetgebruikers die niets willen missen.

Relatietherapeut nodig?

Heb je het gevoel dat de kwaliteit van jouw liefdesrelatie onder druk staat? Neem dan hier contact met ons op voor kosteloze en vrijblijvende offertes van relatietherapeuten in jouw omgeving.

Lees ook: De pijlers van een gezonde relatie

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha