Relatie en liegen

Is liegen binnen een relatie geoorloofd?

Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen in 10 tot 30% van hun communicatie de waarheid vertekenen. Liegen is ook vaak een gevoelige kwestie binnen liefdesrelaties. Relatietherapeuten krijgen regelmatig de vraag of liegen binnen een relatie wel of niet geoorloofd is. Het antwoord op deze vraag is complex. Daarom zullen we in dit artikel wat dieper op dit onderwerp ingaan.

Mag een leugentje om bestwil?

We kennen allemaal wel het leugentje om bestwil, bijvoorbeeld om de ander niet te kwetsen. U zegt dat u het nieuwe kapsel van uw partner mooi vindt, terwijl u het eigenlijk niet zo heel mooi vindt. Zijn dit soort leugentjes erg? U wilt niet van een klein ding een groot probleem maken of te bot overkomen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen botheid en diplomatie. Partners moeten leren om zich in elkaar in te leven. Andere redenen voor een leugentje zijn; iemand een plezier willen doen, schaamte voorkomen, fouten verhullen of een voordeel ergens uithalen.

Lees ook: Relatieproblemen door leeftijdsverschil

Wederzijds vertrouwen en respect

Een goede relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en het respecteren van elkaars eigenheid. Met dat laatste bedoelen we dat beide partners binnen een relatie zichzelf moeten kunnen zijn. Door veel met elkaar te delen zal u elkaar sneller vertrouwen. Maar er zijn ook dingen die u best voor uzelf mag houden, zolang u de ander daar niet mee schaadt, denk aan bepaalde gevoelens, gedachten, meningen of dingen die u leuk vindt. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen privacy en delen.

Wanneer is liegen schadelijk?

Er bestaan heel veel gradaties in ‘liegen’. Hierboven noemden we al een aantal redenen om de waarheid te omzeilen. De meesten van ons zullen zich hier al weleens ‘schuldig’ aan gemaakt hebben. Maar wanneer is liegen schadelijk voor een relatie? Liegen is schadelijk voor een relatie wanneer het vertrouwen van de ander wordt geschaad en men doorslaat in het liegen. Oftewel als iemand steeds vaker om allerlei redenen leugens blijft vertellen. In sommige gevallen gaat dit zo ver dat de leugenaar zelf het verschil niet meer ziet tussen leugen en waarheid.

Samen in relatietherapie

Wanneer een relatie ernstig beschadigd is doordat een van de partners veel liegt, is het moeilijk om het vertrouwen weer opnieuw op te bouwen. Er is dan veel leed dat verwerkt moet worden en ook de persoon die veel liegt kan moeite hebben om op te houden met liegen. Een relatietherapeut kan een belangrijke rol spelen in het opnieuw opbouwen van een goede relatie. Wilt u samen met uw partner uw relatieproblemen oplossen? Schakel dan de hulp in van een relatietherapeut? Vraag hier kosteloze en vrijblijvende prijsopgaven aan van relatietherapeuten in uw omgeving.

Lees ook: Stellen doen te laat beroep op een relatietherapeut

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha