Mijn partner heeft bindingsangst!

Mijn partner heeft bindingsangst!

Mijn partner heeft bindingsangst!

Al ooit van gamofobie gehoord? Dit is een moeilijk woord voor mensen die last hebben van bindingsangst. ‘Help, mijn partner is bang voor het huwelijk!’ Dit is een veelgehoorde hulpkreet in de praktijk van de relatietherapeut. Hebt u een partner met bindingsangst? Hoe gaat u hiermee om? En hoe kunt u er samen voor zorgen dat u toch een sterke en langdurige relatie opbouwt?

Bindingsangst een trend?

Soms wordt er beweerd dat bindingsangst een ‘trend’ is. Is dat wel zo? Vroeger waren het vooral de vrouwen die klaagden over mannen met bindingsangst, maar het lijkt alsof ook steeds meer vrouwen de benen nemen als er wordt gesproken over een huwelijk. Bindingsangst is van alle tijden, maar we zien wel de tendens dat de maatschappij veel individualistischer is ingesteld, dan bijvoorbeeld 25 jaar geleden. Bovendien kiezen steeds meer vrouwen voor een carrière waardoor ze financieel onafhankelijk zijn. Is er hierdoor minder bereidheid om te werken aan een relatie? Zijn vrouwen bang om hun onafhankelijkheid kwijt te raken in een relatie?

Lees ook: Wanneer is relatietherapie zinvol?

Angst om te kwetsen en gekwetst te worden

Volgens relatietherapeuten moeten we verder kijken dan dat. Er ligt meestal een diepere oorzaak ten grondslag aan bindingsangst, namelijk de angst om anderen te kwetsen of om gekwetst te worden. Mensen met bindingsangst houden deze angst vaak zelf in stand door alleen relaties op te zoeken die al niet zo harmonieus zijn. In deze relaties hoeven ze zichzelf niet volledig te geven en bloot te stellen. Het gevolg; de band tussen de twee partners zal op emotioneel vlak nooit erg sterk zijn. Een breuk van de relatie is na verloop van tijd dan ook het logisch gevolg.

Hoe ga ik om met een partner met bindingsangst?

Heeft uw partner last van bindingsangst, dan is het een goed idee om de hulp van een relatietherapeut in te schakelen. Een relatietherapeut kan uw partner helpen om dit terugkerende patroon in zijn of haar relaties te doorbreken, om uiteindelijk toch een langdurige relatie aan te kunnen gaan. Ook u als partner kan hier een belangrijke rol in spelen. De volgende tips kunnen u daarbij helpen:

  • Ben u ervan bewust dat de bindingsangst van uw partner niets met u te maken heeft.
  • Blijf communiceren. Een sterke relatie is altijd gebaseerd op een goede communicatie tussen de partners. Goed communiceren is niet altijd gemakkelijk. Een relatietherapeut kan u hierbij helpen.
  • Geef elkaar de tijd om naar elkaar toe te groeien. Heeft uw partner meer tijd nodig, dan is het belangrijk om dit te accepteren. Door te forceren zal uw partner alleen maar meer angst krijgen om zich te binden.
  • De perfecte partner bestaat niet. Juist door te leren leven met elkaars goede kanten en tekortkomingen bouwt u een sterke relatie op.

Hulp nodig bij bindingsangst?
Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van relatietherapeuten bij u in de buurt. Welke relatietherapeut spreekt u het meest aan? Een eerste afspraak is zo gemaakt!

Lees ook: Te laat naar relatietherapie gaan en de gevolgen

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha