Moeite met emoties tonen in een relatie

Moeite met emoties tonen in een relatie

Moeite met emoties tonen in een relatie

Binnen een liefdesrelatie moet u (bijna) alles kunnen delen met uw partner. Maar wat als een van de twee moeite heeft met het tonen van zijn of haar emoties? Dat kan een gelukkige relatie behoorlijk in de weg staan, omdat het dan moeilijk is om samen een sterke emotionele band op te bouwen. Hebt u moeite met het tonen van uw emoties in uw relatie? Lees dan hier onze tips en adviezen.

Emoties tonen en persoonlijkheid

Waarom vindt u het zo moeilijk om uw emoties te tonen? Dat is een belangrijke vraag waar u antwoord op moet vinden. Uw persoonlijkheid kan hier een grote rol in spelen. De een is van nature heel extrovert, terwijl de ander misschien juist introvert is en emoties niet gemakkelijk toont. Dit kunt u niet zomaar veranderen. Acceptatie is hier het sleutelwoord. U mag zelf bepalen wat u wilt delen op het gebied van emoties.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is emotionele ontrouw?

Wat zal de ander ervan vinden?

Het kan ook zijn dat u bang bent voor de reactie van de ander. In dat geval bent u dus niet bang voor de emotie zelf, maar wel voor wat de gevolgen kunnen zijn als u uw emoties toont. Wanneer u grote blijdschap laat zien, bent u misschien bang dat de ander vindt dat u overdrijft. En bij teleurstelling bent u misschien bang dat de ander kwaad wordt. Waarom bent u zo bang voor de reactie van de ander? Accepteert de ander u niet zoals u bent of wijst u misschien uw eigen emoties af?

Emoties mogen er zijn

Emoties worden vaak weggestopt. Gevoelens als teleurstelling, frustratie en boosheid beoordelen we al snel als negatief. Al die onderdrukte emoties blijven echter rondspoken en uw gedrag beïnvloeden. Doordat u uw emoties niet uit, weet de ander niet wat er in u omgaat en kunnen er allerlei misverstanden ontstaan. Bovendien groeien emoties die niet worden geuit alleen maar. Doe emoties daarom niet af als onbelangrijk. Ze zijn juist heel belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat u bij uw ware ‘ik’ blijft.

Onderzoek uw emoties

Door uzelf af te vragen waarom u een bepaalde emotie ervaart, leert u meer over uzelf. Waarom raak ik hierdoor steeds gefrustreerd? Waarom maakt die situatie me boos? Emoties helpen ons om te groeien als mens. Wanneer u dit voor uzelf duidelijk hebt, wordt het ook gemakkelijker om dit te communiceren naar uw partner toe. Vergeet niet: ook al praat u misschien niet snel over uw emoties, u toont ze ‘stiekem´ altijd. Wat u voelt, zal u ook op een of andere manier uitstralen. Als u dit inziet, is de stap naar het bewust tonen van uw emoties en het praten over uw emoties met uw partner een stuk gemakkelijker.

Ga in relatietherapie

Wanneer u binnen uw relatie steeds tegen dezelfde problemen aan blijft lopen en u of uw partner moeite heeft met het tonen van emoties, kan het een goed idee zijn om in relatietherapie te gaan. Een relatietherapeut helpt u om meer inzicht en grip op uw situatie te krijgen en vicieuze cirkels te doorbreken. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van relatietherapeuten in uw regio.

Lees ook: Relatietherapie na vreemdgaan

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha