Nieuwe vorm van relatietherapie

Nieuwe vorm van relatietherapie: samen naar de film?

Wist u dat samen naar de film gaan een goede manier is om aan uw relatieproblemen te werken? De wetenschapper Ronald Rogge van de Universiteit van Rochester deed onderzoek naar 174 pasgehuwde stellen en naar de manieren om in de eerste jaren een echtscheiding te voorkomen. Een bijzonder onderzoek dat opmerkelijke inzichten opleverde met betrekking tot relatietherapie.

Samen naar de film als relatietherapie

Ronald Rogge verdeelde de getrouwde stellen in drie groepen. De stellen uit de eerste groep ondergingen geen enkele vorm van relatietherapie. De tweede groep kreeg wel relatietherapie. Het ging hier om reguliere relatietherapie, zoals die door veel relatietherapeuten wordt beoefend. De derde testgroep werd door de wetenschapper regelmatig naar de film gestuurd! Het was de bedoeling dat de stellen een film gingen bekijken en er vervolgens over na gingen praten. Op de lijst van films die werden ‘voorgeschreven’ stonden onder meer: ‘Two for the Road’, ‘Gone with the Wind’ en ‘Indecent Proposal’.

Lees ook: Ik wil mijn partner veranderen

Resultaten van het onderzoek

Na drie jaar werd de balans van het onderzoek opgemaakt. Van de stellen uit de eerste groep die geen enkele vorm van relatietherapie ondergingen bleek dat 24% alweer gescheiden was. Dit percentage lag voor de stellen die wel relatietherapie hadden gehad op 11%. Ook voor de stellen die naar de film werden gestuurd gold een scheidingspercentage van 11%. De wetenschapper Ronald Rogge zei hierover dat een film koppels goed kan helpen om zich te focussen op hun eigen relatie. Het zet mensen aan tot nadenken over wat voor soort partner ze willen zijn.

Reacties van relatietherapeuten

Veel relatietherapeuten bevestigen naar aanleiding van dit onderzoek dat samen een film kijken een goede manier is om aan een relatie te werken. Maar niet alleen film kijken, ook andere activiteiten die men samen kan ondernemen kunnen bijdragen aan een betere relatie. Een mooie reactie op dit onderzoek kwam van de psychiater Dirk de Wachter. Hij zei op de Vlaamse radio: “Ik geef ook vaak de opdracht om een boek te lezen, muziek te beluisteren of een wandeling te maken. Non-verbale dingen die voorbij het rationele gaan, kunnen mensen opnieuw in verbinding brengen.”

De film geen vervanging voor relatietherapie

Naar de film gaan zal echter niet de rol van relatietherapie kunnen vervangen. Er moet bij dit onderzoek ook wel duidelijk de kanttekening gemaakt worden, dat het hier om pasgehuwde stellen ging waarbij men een echtscheiding wilde voorkomen. Het ging niet om stellen die al getroffen waren door diepgaande relatieproblemen. Film kijken kan wel een belangrijk instrument zijn binnen een relatietherapie. Al veel relatietherapeuten gebruiken het om stellen aan te sporen om naar aanleiding van een film met elkaar op een ontspannen manier in gesprek te gaan.

Relatietherapeut nodig?

Bent u op zoek naar een relatietherapeut, dan bent u hier aan het juiste adres. Vraag hier gemakkelijk online gratis offertes aan van meerdere relatietherapeuten in uw omgeving. U bent tot niets verplicht!

Lees ook: Wanneer is relatietherapie zinvol?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha