Omgaan met kritiek binnen een relatie

Omgaan met kritiek binnen een relatie

Kritiek, we krijgen er allemaal mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan de evaluatiegesprekken op het werk. Maar ook binnen relaties krijg je beslist te maken met het krijgen en geven van kritiek. Kritiek krijgen wordt vaak ervaren als een persoonlijke aanval en wanneer je kritiek geeft ben je algauw bang om de ander te kwetsen. De manier waarop je omgaat met kritiek kan een grote invloed hebben op je relatie.

Wat is kritiek?

Kritiek is het kenbaar maken van een ergernis over het gedrag van de ander met als doel constructief te zijn. Oftewel het doel van kritiek is dat er iets verandert aan de situatie waaraan een van de partners zicht ergert. Dit kan zowel een verandering zijn in het gedrag van de partner of een verandering van de eigen beleving. Kritiek is dus wat anders dan mopperen. Wanneer iemand moppert, wordt er onvrede geuit zonder dat er suggesties voor verandering worden gegeven. Vaak weet de mopperaar niet eens exact waar hij of zij onvrede mee heeft. Iemand die kritiek geeft, is zich hier wel goed van bewust en weet precies wat hij of zij graag anders zou willen zien.

Lees ook: Dertigers en veertigers hebben chaotische relatie

Hoe ga je om met kritiek?

Kritiek krijgen van je geliefde is vaak moeilijker, dan van iemand anders. Het voelt nog sterker als een persoonlijke aanval en er bestaat de angst dat de ander je niet meer leuk vindt. Doordat kritiek door veel mensen als zeer bedreigend wordt ervaren, kan het hele heftige emoties oproepen. Het is dan ook niet zelden dat kritiek binnen een relatie tot grote ruzies leidt. Wanneer er echt wordt gefocust op waar het nu werkelijk om gaat, dan blijkt meestal dat de kritiek flink uit het verband is gerukt en alles flink opgeblazen is. Er zijn ook mensen die helemaal dichtklappen nadat ze kritiek hebben gekregen. In dit soort situaties gaat de kritiek aan zijn doel voorbij.

Hoe moet het dan wel?

Omgaan met kritiek is gelukkig iets dat je kunt leren. Wanneer je partner kritiek op je geeft, is het belangrijk om eerst goed te luisteren. Bedenk bij jezelf of de kritiek terecht is. Misschien kun je de kritiek wel of deels begrijpen. Praat samen rustig over het onderwerp. Doe je er niets mee, bedenk je dan wel dat de ander met zijn of haar ergernis blijft zitten. Probeer tot een compromis te komen. Kritiek confronteert je met je zwakke kanten. Je kunt het zien als een mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en om wegen te openen om jezelf op een positieve manier te veranderen. Je hoeft niet je persoonlijkheid te veranderen, maar wel bepaalde punten in je gedrag. Je doet jezelf tekort als je niet openstaat voor verandering.

Relatietherapie: leren omgaan met kritiek

Kritiek geven en krijgen binnen een relatie blijft vaak een gevoelig punt. Wil je samen met je partner leren om beter met kritiek om te gaan binnen je relatie, dan kan het een goed idee zijn om de hulp in te schakelen van een relatietherapeut. Vraag hier direct online gratis en vrijblijvende offertes aan.

Lees ook: Vakantie als oplossing voor relatieproblemen?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha