Relatieproblemen door geld

Relatieproblemen door geld

Geld! Het is een onderwerp dat binnen veel relaties voor problemen zorgt. Wanneer je eenmaal hebt besloten om samen te gaan wonen en zeker als je samen met je partner kinderen hebt, speelt het omgaan met geld een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Er moeten immers rekeningen worden betaald. De manier waarop partners met geld omgaan, kan een belangrijk punt van discussie zijn.

Ander uitgavenpatroon

Relatieproblemen ontstaan wanneer partners een ander uitgavenpatroon hebben. Misschien spaart de een liever zoveel mogelijk, terwijl de ander gemakkelijk geld uitgeeft. Zeker wanneer jullie een gezamenlijke rekening hebben en daar alles mee betalen kan dit tot relatieproblemen leiden. Een gezamenlijke rekening voor alle vaste lasten met daarnaast ieder een eigen rekening voor de persoonlijke uitgaven is binnen bijna elke relatie de beste oplossing.

Lees ook: 70% van de Nederlanders heeft relatieproblemen

Wat betaal je samen?

Ga eens samen rond de tafel zitten om te bespreken wat je samen betaalt en wat niet. De kleding voor de kinderen betaal je bijvoorbeeld samen, maar wat als de een vindt dat de ander op dit vlak het budget overschrijdt? Stel samen een overzicht op van welke kosten je van de gezamenlijke rekening betaalt en hoeveel geld je per maand aan iets wilt uitgeven. Stort beiden elke maand de helft van dit bedrag op de gezamenlijke rekening. Maar wat als de een meer verdient dan de ander? Dan zouden jullie kunnen overwegen dat degene die meer verdient een groter deel van de kosten betaalt.

Wat als een van de twee niet werkt?

Met de situatie die we hierboven hebben geschetst lijkt alles perfect geregeld te zijn, maar er kunnen hierop uiteraard allerlei uitzonderingen bestaan. Want hoe regel je samen je geldzaken als een van de twee werkloos is? In een dergelijk geval is het belangrijk dat er begrip bestaat voor elkaar. De werkende partner zal nu het grootste deel van de kosten op zich moeten nemen. Dat kan bij beide partners frustraties opleveren. De werkende partner kan zich eraan storen dat zijn partner bijvoorbeeld te weinig moeite doet om betaald werk te vinden. Of de niet-werkende partner kan zich juist bezwaard voelen.

Geen inkomen, wel zorgen voor de kinderen

Het kan ook voorkomen dat de een werkt en de ander voor de kinderen zorgt en dus geen eigen inkomen heeft. In een dergelijke situatie zou de werkende partner een gedeelte van het eigen inkomen aan de niet-werkende partner kunnen overmaken. De zorg voor de kinderen is namelijk essentieel en kan ook als een job gezien worden. Maar wat als de werkende partner vindt dat de ander te veel geld uitgeeft? Dit is vaak een belangrijke aanleiding voor relatieproblemen.

Relatietherapie

We hebben hierboven diverse situaties geschetst waarin geldkwesties binnen een relatie tot conflicten leiden. In veel gevallen komen de partners er samen uit. Blijven jullie echter in een vicieuze cirkel ronddraaien, dan is de stap naar een relatietherapeut een goed idee. Vraag kosteloos en vrijblijvend offertes aan van relatietherapeuten die jullie met dit onderwerp kunnen helpen.

Lees ook: Stellen doen te laat beroep op een relatietherapeut

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha