Relatieproblemen door leeftijdsverschil

Relatieproblemen door leeftijdsverschil

Stellen met een groot leeftijdsverschil lopen nogal eens tegen onbegrip aan van anderen. Maar in liefde speelt leeftijd toch geen rol? Er zijn heel wat stellen met tien, twintig of dertig jaar leeftijdsverschil die samen gelukkig door het leven gaan. Toch kunnen er soms wat praktische problemen opduiken en ook de hormonen kunnen soms voor lastige situaties zorgen. Lees hier meer over relatieproblemen door leeftijdsverschil.

Leeftijdsverschil is niet belangrijk

Het leeftijdsverschil tussen twee geliefden is niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat de levensstijl, interesses en het gevoel voor humor overeenkomen. Wanneer op deze gebieden overeenstemming bestaat, hoeft een relatie tussen twee mensen met een groot leeftijdsverschil geen problemen op te leveren. Er zal dan weinig onenigheid ontstaan over onderwerpen als vrijetijdsbesteding, vakantiebestemming en werk. Wat wel een probleem kan opleveren is wanneer er veel negatieve reacties komen uit de directe omgeving die de relatie beïnvloeden.

Lees ook: Huwelijksproblemen onder 55-plussers

Problemen door verschil in levensfase

Verder kan ook het verschil in levensfase tot problemen leiden. Elke levensfase komt met zijn eigen verlangens en moeilijkheden. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een relatie tussen iemand van 18 en iemand van 35 jaar kunnen zaken als studeren en een kinderwens met elkaar botsen. Bij een relatie tussen iemand van 30 en 50 jaar kan het uithoudingsvermogen parten gaan spelen. Zo kan de dertiger zin hebben om een nacht lang te gaan stappen, terwijl de vijftiger liever een avondje rustig aan wil doen. Wat als dit soort problemen de boventoon voeren? Dan kunt u overwegen om een relatietherapeut in te schakelen.

Invloed van veranderingen op de relatie

Veranderingen in het leven van mensen kunnen een grote invloed hebben op hun relatie. Zo kan het zijn dat de oudere persoon binnen de relatie sneller te kampen krijgt met gezondheidsproblemen of minder vitaal wordt. Ook het afnemen van seksuele verlangens door een hogere leeftijd kan een relatie onder druk zetten. De oudere partner wordt misschien minder ondernemingsgezind, waardoor de jongere partner zich geremd voelt. Hoe kunt u dan toch een gezonde en liefdevolle relatie in stand houden? Wilt u ondanks alle veranderingen samen verder, maar weet u niet hoe? Ook dan kan een relatietherapeut u verder helpen.

Voordelen van een relatie met een groot leeftijdsverschil

Bij relatieproblemen door leeftijdsverschil geldt, zoals bij elke relatie, dat de partners begrip voor elkaar moeten opbrengen. Daarnaast kan het helpen om te focussen op de voordelen van een relatie met een oudere of jongere partner. Zo hebben oudere partners meer levenservaring en zijn vaak stabieler. Ze kunnen een groter gevoel van veiligheid bieden en kunnen meestal meer financiële zekerheid geven. Jonge partners houden daarentegen de oudere partner jong van geest en actief. Ook kunnen jongere partners ervoor zorgen dat hun oudere partner nieuwe ervaringen blijft opdoen.

Op zoek naar een relatietherapeut?

Zou u graag eens samen met een relatietherapeut gaan praten, dan helpen we u hier met het vinden van een geschikte relatietherapeut in uw omgeving. Vraag via deze website gratis en vrijblijvende offertes aan en kies de relatietherapeut die bij u past.

Lees ook: Relatietherapie vergoed door zorgverzekering?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha