Relatieproblemen door ziekte

Relatieproblemen door ziekte

Een veel voorkomende oorzaak voor relatieproblemen is ziekte. Een ernstige of chronische ziekte verandert je leven ingrijpend. We kennen allemaal de uitdrukking ‘in voor- en tegenspoed’. In de praktijk blijkt echter dat bij tegenspoed als een ziekte, bijvoorbeeld kanker, relaties hier heel erg onder te lijden hebben. Dat is helemaal niet vreemd, want een ziekte kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten.

Door ziekte nader tot elkaar komen?

Afgelopen week verscheen er in de Volkskrant een artikel over dit probleem. Hierin kwam onder meer de psychiater Leo van Weezel van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis aan het woord. Hij stelde: ‘Dat je tijdens kanker nader tot elkaar komt, is een geromantiseerd idee. Zo’n veronderstelling maakt mensen nog eenzamer. Ze hebben het gevoel dat ze niet aan het plaatje voldoen. Natuurlijk lukt het een deel wel om hun relatie goed te houden. Maar een behoorlijk percentage slaagt daar niet in.’

Lees ook: Relatieproblemen door leeftijdsverschil

‘Er komt een vrouw bij de dokter’

Een bekend boek over relatieproblemen met een partner die kanker heeft, is het boek ‘Er komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun uit 2003. Deze gedramatiseerde autobiografie beschrijft hoe de schrijver omging met de ziekte en het overlijden van zijn vrouw. Men vond het boek in eerste instantie nogal schokkend en schandelijk. Maar het doorbrak uiteindelijk wel een taboe. De psychiater van Weezel benadrukt dat mensen de neiging hebben om over stellen met relatieproblemen tijdens een ziekte als kanker te zeggen dat ze voorheen waarschijnlijk ook al problemen hadden. Maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.

Lideweij Bosman verbrak relatie met kankerpatiënt

Dit jaar verscheen er een nieuw boek met hetzelfde thema: ‘Naupaka, een helende reis’ van Lideweij Bosman (34). Kort voordat haar partner overleed aan lymfeklierkanker verliet ze hem en ging naar Hawaï. De ziekte had niet alleen haar partner, maar ook haar helemaal opgebroken. Ze voelde zich gedwongen zich van hem los te maken om zo weer de ruimte te vinden om tot zichzelf te komen. Dit werd haar niet door iedereen in dank afgenomen. Ook zij wil met haar boek het taboe rondom relatieproblemen en kanker doorbreken. Zelf zegt ze hierover: ‘Als één partner sterk blijft, kun je nog samen strijden. Maar als beide partners aan de ziekte onderdoor gaan, heb je niks meer om voor te vechten. Daarom is het belangrijk dat partners zichzelf niet wegcijferen maar ook hun eigen leven blijven leiden.’

Relatietherapie bij ingrijpende gebeurtenissen

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met ingrijpende gebeurtenissen. Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker heeft dit veel gevolgen voor de relatie. Beide partners hebben te kampen met gevoelens als verdriet, frustratie en boosheid. Er moet van alles geregeld worden en alles lijkt ineens om de ziekte te draaien. Daardoor komt ook onherroepelijk je relatie onder druk te staan. Het is niet gemakkelijk om binnen dit proces allebei en tegelijkertijd ook samen sterk te zijn. Relatietherapie is dan ook geen overbodige luxe en kan jullie een adequate ondersteuning bieden in deze moeilijke tijd.

Lees ook: Relatieproblemen door geloof

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha