Relatietherapie vergoeding

Wordt relatietherapie vergoed door de zorgverzekering?

Jij en je partner hebben relatieproblemen. Jullie hebben besloten om in relatietherapie te gaan om deze problemen op te lossen. Maar wat kost relatietherapie eigenlijk? En hebben jullie recht op relatietherapie vergoeding vanuit de zorgverzekering? Dat zijn veelgehoorde vragen van stellen die graag een beroep willen doen op een relatietherapeut. Ontdek hier wanneer jullie wel of geen recht hebben op relatietherapie vergoeding.

Relatietherapie vergoeding en basisverzekering

De basisverzekering is een verplichte ziektekostenverzekering. Relatietherapie wordt sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt eveneens wanneer bijvoorbeeld een huisarts je doorverwijst naar een relatietherapeut. Je zult dus wanneer je enkel een basisverzekering hebt de kosten zelf moeten betalen. Relatietherapie wordt niet vergoed, omdat het niet tot de eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ behoort. Er bestaan echter enkele situaties waarin je wel op een relatietherapie vergoeding kunt rekenen vanuit de basisverzekering en dat is wanneer de relatietherapie een onderdeel vormt van de behandeling van een psychologische stoornis. De vergoedingen die je ontvangt zijn voor elke basisverzekering hetzelfde.

Lees ook: Is liegen binnen een relatie geoorloofd?

Voorkomen van problematische echtscheidingen

In 2014 werd er een manifest opgesteld met de titel ‘Relatietherapie in basispakket’. Het manifest werd ondertekend door de Christen Unie, de Universiteit van Utrecht, de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie, verzekeraar Pro-Life en de christelijke organisaties Marriage Week en Marriage Course. Zij zouden graag zien dat relatietherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, zodat relatieproblemen en daarmee problematische echtscheidingen voorkomen kunnen worden. Tot nu toe heeft men nog geen gehoor gegeven aan dit manifest, ook in 2015 wordt de behandeling van relatieproblemen niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering en relatietherapie

Naast de verplichte basisverzekering kan iedereen naar eigen wens een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Er bestaan talloze aanvullende zorgverzekeringen met elk hun eigen polisvoorwaarden en premies. Let op, want niet elke aanvullende zorgverzekering vergoedt relatietherapie. Bestudeer goed de polisvoorwaarden; soms valt de vergoeding voor relatietherapie onder andere soorten zorg, bijvoorbeeld seksuologie of als onderdeel psychologische hulpverlening onder de titel alternatieve geneeswijzen. Houd er eveneens rekening mee dat een relatietherapie vergoeding vanuit een aanvullende zorgverzekering vaak betekent dat je een deel van de kosten zelf betaalt, omdat verzekeraars niet altijd de volledige kosten dekken.

Wat kost relatietherapie?

De kosten voor relatietherapie kunnen per relatietherapeut en per situatie verschillen. Wil je een goede indruk krijgen, neem dan hier contact met ons op voor gratis en vrijblijvende offertes van relatietherapeuten in jouw regio. Je vergelijkt dan gemakkelijk de prijzen en service en kiest zelf de beste optie.

Lees ook: De wiskunde van de liefde

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

    Type code over*: captcha