Te laat naar relatietherapeut

Stellen doen te laat beroep op relatietherapeut

Er heerst in Nederland nog steeds een taboe op relatietherapie. Wanneer onze auto kapot is gaan we naar een automonteur, wanneer we pijn in onze rug hebben gaan we naar de fysiotherapeut, wanneer we ziek zijn gaan we naar de huisarts, maar wat doen we als onze relatie scheuren vertoont? Klinkt een bezoek aan een relatietherapeut dan niet als een logische stap! Toch zijn veel stellen hierin terughoudend.

Relatietherapie draagt een stigma

De meeste stellen blijven bij relatieproblemen gewoon aanmodderen, waardoor de situatie zich van kwaad tot erger ontwikkelt. Uit een onderzoek van Esther Kluwer van de Universiteit van Utrecht blijkt dat stellen met relatieproblemen te weinig en te laat de hulp inschakelen van een professionele relatietherapeut. Ook blijkt dat het hoofdzakelijk mannen zijn die nog een stigma ervaren met betrekking tot relatietherapie.

Lees ook: Omgaan met kritiek binnen een relatie

Kosten relatietherapie

Uit het onderzoek van Esther Kluwer blijkt ook dat 60% van de stellen met relatieproblemen geen professionele relatietherapeut inschakelt vanwege de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Kluwer haalde dit punt eerder dit jaar aan tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Relatietherapie valt sinds 2013 namelijk niet meer onder de verzekerde zorg in het basispakket, mits de relatietherapie deel uitmaakt van de behandeling van een psychische stoornis.

Relatietherapie leidt tot kostenbesparing

Psycholoog Pieter Dingemans van de Utrechts GGZ-instelling Altrecht zegt dat er soms wordt gesjoemeld en gefrommeld om relatietherapie toch vergoed te krijgen. Hij vindt dat relatietherapie gewoon door het basispakket vergoed dient te worden. Vooral omdat meer stellen met relatieproblemen daardoor geholpen zouden kunnen worden, maar ook omdat de staat op de lange termijn hiermee kosten kan besparen. Door relatietherapie niet in het basispakket op te nemen, zullen op de lange termijn de kosten in de reguliere zorg, in de geestelijke gezondheidszorg en de jeugdzorg stijgen.

Relatietherapie mag niet worden onderschat

Relatietherapie mag niet worden onderschat, want je relatie is iets wat je nauw aan het hart ligt. Als partners maak je samen veel mee. Je bewandelt samen jullie levenspad waarop je zaken en veranderingen tegenkomt als een woning kopen, kinderwens, kinderen krijgen, opvoeding, studie, werk, carrièresuccessen en -problemen, gezondheid, ziekte, veranderende financiële omstandigheden en dergelijke. Dan hebben we het nog niet gehad over jullie persoonlijkheden en persoonlijke groei. Het is niet vreemd als je bij relatieproblemen als stel er niet meteen samen uitkomt en hulp inschakelt. Heb je te kampen met relatieproblemen stap dan over dat taboe heen en ga naar een professionele relatietherapeut om samen sterker te groeien!

Betaalbare relatietherapeut in de buurt

Bij Gestalt-relatietherapie.nl is het niet moeilijk om een betaalbare en bekwame relatietherapeut in de buurt te vinden. Je kunt hier gemakkelijk gratis offertes aanvragen van meerdere relatietherapeuten in jouw omgeving. Vergelijk de offertes en kies de beste deal. Je bent tot niets verplicht.

Lees ook: Ik wil mijn partner veranderen

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha