Tips om goed ruzie te maken

Tips om goed ruzie te maken

Binnen elke relatie komen ruzies voor. Hoewel het als vervelend wordt ervaren kan zo nu en dan een ruzietje ervoor zorgen dat jullie samen sterker groeien. Je leert door ruzies wat je aan elkaar hebt in goede en slechte tijden en het kan tot positieve veranderingen in je relatie leiden. Hier enkele tips om te leren hoe je goed ruzie kunt maken!

Leer omgaan met emoties

Iedereen heeft zijn positieve en negatieve kanten. Inzicht in je eigen goede en slechte kanten kan je veel voordeel bieden in je relatie met anderen. Het is belangrijk dat je je tekortkomingen accepteert. Het is essentieel dat je op bepaalde momenten durft om je emoties, ook al zijn het slechte en heftige emoties, te tonen aan je partner. Probeer wel om aan je partner uit te leggen waarom je je zo voelt. Dit vormt de basis om samen tot een oplossing te komen.

Lees ook: Voorkomen van conflicten

Ga de confrontatie aan

Voor een goede ruzie moeten beide partners de moed hebben om hun emoties te uiten. Het komt in veel relaties voor dat een van de twee tijdens een ruzie wegloopt. Daarmee valt het concept van een goede ruzie in duigen! Wanneer je wegloopt tijdens een ruzie belemmer je jezelf en je partner om jullie emoties kwijt te kunnen. De ruzie zal ongetwijfeld op een ander moment de kop op steken. Hoe langer de confrontatie wordt uitgesteld, hoe groter het probleem wordt en hoe verder jullie van een oplossing verwijderd raken. Een knallende ruzie op zijn tijd is niet erg. Soms moeten de emoties er gewoon even uit, als jullie daarna maar in staat zijn om een goed gesprek te voeren waarin jullie goed naar elkaar luisteren.

Leer om elkaar te vergeven

Vergevingskwesties leiden nog weleens tot machtsmisbruik binnen een relatie, bijvoorbeeld wanneer een partner de ander een misstap uit het verleden niet vergeeft en hem of haar bij elke ruzie hiermee confronteert. Leer om elkaar bij overkomelijke problemen te vergeven. Dit betekent dat je nadat je je probleem met je partner hebt opgelost geen negatieve gevoelens of gedragingen meer in zijn of haar richting uit met betrekking tot dit probleem. Kortom, los problemen in heden op, vergeef elkaar en zet er een punt achter.

Komt tijd komt raad

Soms vraagt een fikse ruzie om wat bedenktijd. Dit is dus wat anders dan de confrontatie uit de weg gaan. Wanneer je tijd nodig hebt om na te denken over hoe je het probleem met je partner wilt aanpakken, vraag dan concreet om een time-out. Leg uit dat je er een nachtje over wilt slapen. Vaak helpt het om afstand te nemen van een oververhitte discussie. Door het probleem in een ander daglicht te zien is de oplossing soms dichterbij dan je denkt.

Hulp nodig met ruziƫn?

Lukt het niet om goed ruzie te maken? En om samen tot een oplossing te komen? Schakel dan een relatietherapeut in. Een relatietherapeut kan jullie helpen om op een betere manier te communiceren en weer nader tot elkaar te komen.

Lees ook: Is liegen binnen een relatie geoorloofd?

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

Type code over*: captcha