Zes fases van een liefdesrelatie

Zes fases van een liefdesrelatie

De zes fases van een liefdesrelatie

De eerste periode van verliefdheid beleven veel stellen als een droom. Ze zien hun relatie door een roze bril. Wanneer deze periode voorbij is, steken de relatieproblemen de kop op. Relatietherapeut Andrew Marshall heeft liefdesrelaties in zes fases opgedeeld. Dit inzicht kan u helpen om relatieproblemen te herkennen en een oplossing te vinden.

Fase 1: in elkaar opgaan – tot 18 maanden

U verlangt voortdurend naar uw partner en er is veel intiem contact. U en uw partner hebben volop interesse in elkaars bezigheden en delen alles. U voorkomt ruzies uit angst uw partner kwijt te raken. Doordat u opgaat in elkaar bestaat er soms de angst om uw eigen identiteit te verliezen. Het is belangrijk om in deze fase elkaar los te durven laten.

Lees ook: Hoe herkent u een destructieve realtie

Fase 2: settelen – 2 tot 3 jaar

Veel stellen besluiten samen te gaan wonen. Het seksleven wordt minder impulsief. Ruzies die vermeden werden komen nu opzetten, vaak onder druk van de praktische dingen die er geregeld moeten worden. Er ontstaan soms twijfels over de relatie. Ook vrienden en familie kunnen tot discussies leiden. Praat onenigheden goed uit. Discussies over kleine zaken zijn belangrijk om te leren goed om te gaan met grotere problemen.

Fase 3: individualiteit bewaken – 3 tot 4 jaar

In deze fase komt uw individualiteit opnieuw tevoorschijn. Voor een sterke relatie is het belangrijk dat u zichzelf kunt zijn. In de vorige fases deed u er alles aan om zoveel mogelijk bij elkaar te zijn, nu neemt het belang van persoonlijke behoeftes toe. Zoek naar balans tussen uw individualiteit en uw relatie. Sluit compromissen met uw partner, zodat de relatie uw individualiteit niet gaat overheersen.

Fase 4: samenwerking – 5 tot 14 jaar

Uw relatie biedt zekerheid en veiligheid. Dit is een goed fundament om uzelf verder te ontwikkelen; bijvoorbeeld middels een nieuwe carrière of opleiding. U hebt voldoende steun nodig van uw partner en andersom. Dit is ook de fase waarin men aan kinderen denkt, samen een verre reis maakt of samen een bedrijf opzet. Let op dat elkaars aanwezigheid geen vanzelfsprekendheid wordt.

Fase 5: aanpassen aan elkaar – 15-25 jaar

U ziet in dat uw partner niet zal veranderen en andersom. U past zich aan elkaar aan en leert leven met elkaars tekortkomingen. Vaak bloeit het seksleven op, vanwege een groter zelfvertrouwen. Had u relatieproblemen, dan zullen deze nu sterker naar voren komen. Accepteert u bijvoorbeeld niet dat uw partner niet zal veranderen, dan kan dit een grote druk op de relatie leggen. Hoewel u elkaar door en door kent, kunnen grote veranderingen problemen veroorzaken. Goed naar elkaar luisteren is extra belangrijk.

Fase 6: hernieuwing – 25 tot 50 jaar

U hebt samen een hele geschiedenis en kijkt hierop terug. Uw relatie wordt intiemer en romantischer. De belofte om samen een toekomst op te bouwen is ingelost. Wel kunnen gezondheidsproblemen voor spanningen in de relatie zorgen. Geduld en begrip zijn dan de sleutelwoorden.

Samen in relatietherapie

Hebt u relatieproblemen en lukt het niet om deze samen op te lossen, schakel dan een relatietherapeut in. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van relatietherapeuten in uw regio.

Lees ook: Realtie herstellen? Neem de tijd voor elkaar

Relatietherapie netwerk

Contactformulier

    Type code over*: captcha